Introductie

3D printen, iedereen heeft er al wel van gehoord, maar wat is het nu precies?
3D printen is het process waarbij een fysiek object wordt gemaakt.

Wat is 3D printen?

3D printen is het process waarbij een fysiek object gemaakt wordt van een driedimensionaal digitaal model, meestal door het leggen van opeenvolgende lagen van een materiaal. Er zijn verschillende technieken om een ​​object 3D te printen. We zullen later in deze handleiding hier dieper op in gaan. 3D-printen brengt twee fundamentele innovaties: het manipuleren van objecten in hun digitale formaat en het vervaardigen van nieuwe vormen door toevoeging van materiaal.

3D-printen is een krachtige innovatie die vooruitgang ondersteunt en stimuleert. Het geeft een enorme vrijheid bij het designen van een concept en zorgt voor een goedkope en snelle oplossing. 3D-printen komt bovendien naar voren als een energie-efficiente innovatie en als eco-vriendelijke oplossing met betrekking tot zowel de assemblagecyclus zelf, waarbij tot 90% van de materialen wordt gebruikt, en gedurende de hele levensduur van de 3D printer zelf.

3D print technologie

Om te kunnen 3D printen heb je natuurlijk een printbaar model nodig. Met het grote aanbod aan 3D programma’s kan je deze maken, maar je kan natuurlijk ook gewoon reeds gemaakte modellen downloaden. Op Thingiverse kan je er een hele hoop vinden die je gratis kan downloaden en printen.

Nadat je je model hebt, moet je deze ‘slicen’ met een slicer. Slicen is het proces waarbij het model wordt geconverteerd naar een 3D printbaar bestandsformaat. Hierdoor weet de 3D printer wat hij moet doen en hoe hij de lagen best aanbrengt. Meestal kan je je model naar je 3D printer verzenden via wifi, usb of sd-kaart.

Uiteraard heb je een 3D printer nodig om te kunnen printen. Tegenwoordig zijn deze heel toegankelijk en betaalbaar. Weet wel dat je meestal de 3D printer zelf nog in elkaar moet steken als je voor een van de goedkopere opties kiest. Dit is gelukkig helemaal niet ingewikkeld en kan je vaak op een uurtje voor elkaar krijgen.